..maar toen
wilde ik zijn
kast opruimen...

Kracht van lotgenotencontact

Datum :

Drie jaar geleden is mijn man zeer plotseling overleden, door een heel ongelukkige val met de fiets tijdens de vakantie in Frankrijk.
Ik ben zeker 6 maanden totaal van de wereld geweest. Met behulp van een psycholoog ben ik die eerste periode doorgekomen. Uiteindelijk ben ik na een jaar weer gaan werken en leek het alsof ik mijn leven weer een beetje op de rit had.
Maar het bleef rauw, niet te begrijpen. En niet te accepteren. Na drie jaar besefte ik dat ik nog niet veel verder was in dit proces. De mensen in mijn omgeving gingen verder, terwijl ik het gevoel had dat ik niets was opgeschoten. Dat was het moment dat ik contact opnam met de Stichting Nabestaandenzorg. 

Het eerste contact met Linda Frank stelde me al gerust: het was niet gek dat ik dat ik bleef steken in mijn verdriet en rouw.
In oktober 2021 kon ik terecht bij de Nabestaandengroep in Haarlem. Het vertellen van mijn verhaal aan onbekenden die ook een groot verdriet mee hadden gemaakt, was heel erg heftig. Tijdens de bijeenkomsten heb ik veel kunnen delen met de andere deelnemers van de groep. Er was veel ruimte en aandacht voor persoonlijke ervaringen. Ook kwamen thema’s langs die voor iedereen herkenbaar zijn, bijv. het schuldgevoel waarmee je achterblijft. Het was fijn dat de gespreksleider (Jos Vermij) de verhalen kon duiden. Het mooie van een lotgenoten groep is dat de deelnemers elkaar helpen door het delen van ervaringen en dilemma’s. Je krijgt niet alleen steun, maar geeft dat ook.
Door deelname aan de groep heb ik meer inzicht gekregen in mijn proces. Dat heeft het mede mogelijk gemaakt dat ik de afgelopen tijd grote stappen heb gemaakt: ik maak weer plannen, ben weerbaarder geworden en heb eindelijk de stap kunnen nemen om spullen van mijn man op te ruimen.
Ik heb zelf pas 3 jaar na het overlijden van mijn man de stap gemaakt om hulp te zoeken. Dat had veel redenen, één daarvan is dat ik vind dat je je eigen problemen moet kunnen oplossen. Dat is een misvatting en daarom is het goed dat er de mogelijkheid is om laagdrempelig hulp te krijgen.


Wilma

Agenda

14-06-2023

Gespreksgroep Verder na Verlies - Haarlem

Lees meer
15-06-2023

Wandelen na Verlies

Lees meer
Naar de agenda
Bloemen-na-partnerverlies