..maar toen
wilde ik zijn
kast opruimen...

Boeken over verlies en rouw


In de stroming van emotie bij verlies en rouw - gedichtenbundel

Talita Baalman

Dit bundel is een prachtige combinatie van gedichten en illustraties die een steun in de rug mag zijn voor diegene die het nodig heeft. 

Naar het boek

Nu ben ik mijn kinderen kwijt

Jack Keijzer

In zijn boek Nu ben ik mijn kinderen kwijt beschrijft Jack Keijzer heel open en eerlijk hoe gelukkig het gezin altijd was, waar problemen ontstonden, hoe hij en zijn vrouw die probeerden op te lossen en hoe zij met het onmetelijke verlies van Pascal en Remy werden geconfronteerd en uiteindelijk de veerkracht vonden om door te gaan met leven.

Naar het boek

Nooit meer vliegen

Hoe een vliegtuigongeluk de droom van een vader en zoon verwoest

 Erik Westenberg

'Nooit meer vliegen' is het waargebeurde verhaal van een vader en zoon met een gedeelde droom: samen vliegen. Het beschrijft hoe een warm en liefdevol gezin, verscheurd door het plotselinge verlies, gedwongen wordt een weg te zoeken in de nieuwe wereld zonder Lucas.

Naar het boek

Hoe besta je na?

Verhalen over liefde, verlies en troost

 Frénk van der Linden & Pieter Webeling

Openhartige gesprekken over liefde, verlies en troost met bekende Nederlanders. Naar de gelijknamige interview serie in de Volkskrant.

Naar het boek

Van missen krijg je het koud

Sandra Jongeneelen & Wouter van der Toorn

We weten steeds beter dat rouw hard werken is. Maar we staan zelden stil bij dat het ook veel fysieke gevolgen kan hebben. Daar willen we met dit boek de aandacht op vestigen.

Naar het boek

Het sneeuwklokjesbos, een wandeling

Annejet van der Zijl

Het sneeuwklokjesbos is een ode aan de schoonheid van de duinen, de helende kracht van wandelen en het hebben van een hond. Maar het is ook een kleine streekgeschiedenis aan de hand van de levensverhalen van drie buitenstaanders die er terecht kwamen – waarvan één de schrijfster zelf. Daarmee wordt dit boek een intiem en ontroerend verhaal over rouw, troost en ons hardnekkige geloof in het gelukkige einde van sprookjes.

Naar het boek

Rouw vaardigheden

Marit van Exel

Rouwen. Hoe doe je dat? Pas direct de concrete praktische tips en tools toe. Vergroot je vaardigheden die helpend zijn in het rouwproces en wordt veerkrachtiger en weerbaarder in de toekomst.

Naar het boek


Rouwe kost

Hanneke van de Plassche

Dat we op enig moment geconfronteerd worden met de dood is onafwendbaar. Ook op jonge leeftijd. De vraag is: hoe goed ben je voorbereid? Hoe kan je het verschil maken voor iemand die rouwt? En: hoe ga je door met leven nadat je iemand bent verloren?

Naar het boek


Activiteitenboek voor verlies en rouw

Tessa De Bok

Als je iemand hebt verloren ontstaat er een gemis. Soms wil je daar niet over praten omdat dit voor jou erg moeilijk is. Dan is erover schrijven en tekenen iets wat je kan helpen. Dit boekje is er daarom speciaal voor jou. 

Naar het boek


Je bent niet alleen

Isa Hoes en Merlijn Kamerling

 Een liefdevol boek van Isa Hoes en Merlijn Kamerling over omgaan met het verlies van een dierbare.

Naar het boek


Ik weet niet wat ik zeggen moet

Rob Bruntink en Mariska Overman

Een gids voor praktische tips voor ongemakkelijke en ingewikkelde gesprekken over rouw en verlies.

Naar het boek


Ik rouw van je

Claire van 't Veen 

 Het boek Ik rouw van je is een liefdevol boek over verlies en rouw. Met oefeningen en kleine stapjes word je meegenomen op de reis van rouw en herdenken. Een houvast en lichtpunt in de rauwe tijd van rouw na een overlijden.

Naar het boek


De sterren hebben geen thuis

Moon Nelen-Oomkens

Er staat geen tijd voor rouwen, en niet iedereen zal begrijpen hoe belangrijk rouwen is. Het taboe na het overlijden van een dierbare moet vooral snel voorbij zijn, en “het pluk de dag gevoel” neemt alle ruimte weg om je verhaal te delen.

Naar het boek


Vingerafdruk van verdriet

Manu Keirse

 Nieuwe editie van Manu Keirses klassieker over rouwverwerking; Vingerafdruk van verdriet is een van de grootste klassiekers uit het Nederlandse taalgebied op het vlak van rouwen en troost.

Naar  het boek


Het is oké om je niet oké te voelen

Megan Devine

Het eerste wat je moet weten als je een groot verlies hebt geleden: er is niks mis met rouw. 'Rouw is domweg liefde in zijn pijnlijkste vorm,' volgens rouwcoach Megan Devine. 'Het is een natuurlijke en gezonde reactie op verlies.' Maar waarom beschouwt onze samenleving rouw dan als een ziekte die je zo snel mogelijk moet genezen?

Naar het boek


Survivalgids voor weduwen

Marrit van Exel

Rouwen en leven bestaan naast elkaar. Het stappenplan in dit boek leert je hoe je dat kunt aanpakken. Je hoeft niet eerst 'uitgerouwd' te zijn voor je de draad van je leven weer kunt oppakken. Rouw blijft. Herinneringen aan je geliefde gaan nooit weg. Maar je kunt rouw wel integreren in je leven, terwijl je ruimte maakt om verder te gaan.

Naar het boek


De vijf talen van troost

Huub Buijssen

Omgaan met verdriet: we zijn er niet goed in en misschien zijn we het ook nooit geweest. We willen problemen graag oplossen. Daarom is het ook zo moeilijk om iemand te steunen bij iets wat niet op te lossen valt, zoals het verlies van een dierbare.

Naar het boek


Als je woorden zoekt

Riet Fiddelaers-Jaspers

Bij het overlijden van mensen die ons dierbaar zijn, zoeken we vaak naar woorden om weer te geven wat we voelen. Woorden die recht doen aan wie de persoon was. Riet Fiddelaers-Jaspers stelde een handzaam boek met teksten samen. Teksten van bekende dichters maar ook van nabestaanden die zelf hun gevoelens in woorden hebben uitgedrukt.

Naar het boek


Broertje dood

Jelte Krijnsen

Jelte heeft een broer. Eentje. Tot hij ontdekt dat er ooit nóg één was, Peter. Maar over dit jongste broertje, dat maar enkele uren heeft geleefd, praat niemand. Pas als hij volwassen is en in Griekenland reizen begeleidt, realiseert Jelte zich ineens echt wat de korte aanwezigheid van zijn babybroertje al die jaren heeft gedaan met het hele gezin: het gemis, de stilte, de trauma’s, de verstoorde relaties. 

Naar het boek


Met mijn ziel onder de arm

Riet Fiddelaers-Jaspers

In dit boek wordt duidelijk hoe onlosmakelijk liefde en rouw met elkaar verweven zijn. Wie liefheeft, neemt het risico van verlies erbij. Want zonder rouw gaat het niet.

Naar het boek


Het boek Sander

Lucas Slager

In verbinding buiten leven en dood. Het verlies van een kind is het ergste wat een ouder kan overkomen. Het wordt ervaren als iets dat niet zo hoort te zijn. Het gesprek erover is lastig en soms zelfs taboe. Toch overkomt het velen en net zo talrijk zijn manieren om met een dergelijk groot verlies om te gaan. Het helpt daarbij om van elkaar te leren, zo dacht Lucas Slager, na het onverwachts overlijden van zijn 32-jarige zoon. Sander overleed vroeg in de nacht, alleen.

Naar het boek


Sigur - voor even en altijd

Rimke van der Geest

Dit is het aangrijpende verhaal over een jongetje dat zestien dagen oud werd, en over de mensen die negen maanden op hem gewacht hadden. Even droevig als liefdevol, markeert Sigurs korte aanwezigheid op aarde de levens van zijn ouders en andere familieleden. Hij was er even, en toch is hij er altijd.

Naar het boek


Omarmen

Esther van Gelderen

Een ontroerend en prachtig geïllustreerd boekje met gedichten over afscheid nemen, loslaten, het grote gemis en diep verlangen elkaar ooit, waar of wanneer dan ook, weer te zien, te spreken of te omarmen.

Naar het boek


Ontworteld... Rouwverwerking bij ongehuwden

Anja de Jong

Anja de Jong start een zoektocht naar het antwoord op de vraag of rouw voor een ongehuwde heftiger is dan bij een ander. Als dit zo is, hoe komt dit dan? Kan de ongehuwde er zelf iets aan doen? Wat doet het met je als het ouderlijk huis wegvalt? Wat betekent familie in zo’n geval? Hoe belangrijk zijn vrienden? 

Naar het boek


Woorden van afscheid bij het sterven en de dood

Hans Stolp

Woorden van afscheid bij het sterven of de dood van Hans Stolp biedt hulp bij het vinden van de juiste woorden.

Naar het boek


In het licht van sterven

Ineke Koedam

Ineke Koedam laat in In het licht van sterven zien dat levenseinde-ervaringen heel troostrijk en geruststellend zijn.

Naar het boek


Feestdagen En Rouw

Anja j. van Veelen

Verdriet kent geen kalender en is er het hele jaar door. Ook tijdens feestdagen. Het zijn momenten die oproepen tot herinnering, en daarom zien veel nabestaanden juist tegen deze dagen op. Hoe kun je ermee omgaan?

Naar het boek


Kijken in de ziel - De achterblijvers

Coen Verbraak

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met rouw. Maar wat is rouw precies? Hoe rauw kan rouw zijn? Hoe leef je verder na het verlies van een partner, een kind of een andere dierbare?

Naar het boek


Troostgedachten

Martin Gijzemijter

Troostgedachten is een bundel vol prachtige korte gedichten. De troostrijke, inspirerende gedichten gaan over verlies, rouw en liefde en zijn bedoeld om steun en kracht te bieden.

Naar het boek


Als feest en verdriet elkaar raken

Marinus van den Berg

Een ingrijpend verlies zet je leven op losse schroeven, en dus ook je tijd voor ontspanning en de feestdagen. Hoe kun je ze op een nieuwe manier beleven?

Naar het boek


Stil Verdriet

Manu Keirse

Een boek en cd met hartverwarmende teksten die troost en hoop bieden als je een dierbare verliest. 

Naar het boek


Herbergen van verlies

Riet Fiddelaers-Jaspers en Sabine Noten

Thuiskomen in het land van rouw.

Naar het boek


Stapeltjesverdriet ebook

Sabine Noten 

Een onderzoek naar de invloed van verlies op zeer jonge leeftijd.

Naar het boek


Verder zonder jou

Daan Westerink

Jongeren over de dood van iemand die ze lief is

Naar het boek


Helpen bij verlies en verdriet

Manu Keirse

Een gids voor het gezin en de hulpverlener

Naar het boek


Ze zeggen dat het overgaat

Johan Maes & Evamaria Jansen

Het boek dat helpt om te gaan met rouw en verdriet.

Naar het boek


Alles lijkt zoals het was

Frits Spits

Autobiografische verhalen van radiomaker en televisiepresentator Frits Spits, die een ode brengen aan het leven en de liefde.

Naar het boek


Een zee van glas

Geerteke van Lierop

In de zomer van 2016 kwam de geliefde van Geerteke van Lierop niet thuis. Hij bleek verdronken. Wat als het lot zo onverhoeds toeslaat...

Naar het boek


Voorbij, voorbij

Clairy Polak

Steeds meer mensen komen eens in hun leven in aanraking met dementie of alzheimer, vaak met verwoestende gevolgen. Een bijzondere roman over afscheid nemen, vol compassie geschreven, die de lezer diep zal raken.

Naar het boek


Als de man verliest

Tim Overdiek & Wim van Lent

Wim van Lent en Tim Overdiek zijn gespecialiseerd in de behandeling van rouw bij mannen. Zij schreven een boek vol waardevolle lessen en inzichten, gebaseerd op hun rijke ervaring met mannen die door tegenslag zijn geveld. 

Naar het boek


Tranen van Liefde

Tim Overdiek

Dagboek van een weduwnaar

Naar het boek


Je mag me altijd bellen

Karin Kuiper

1001 dagen van rouw

Naar het boek


Wat kan ik voor je doen?

Karin Kuiper

Steun bieden bij rouw

Naar het boek


Kinderen en Rouw 

Karin Kuiper

Steun bieden bij rouw

Naar het boek


Gisteren was alles nog goed

Petra van Rij

Het aangrijpende verhaal van de weduwe van zeezeiler Hans Horrevoets

Naar het boek


De passie van leven, liefde en dood

Ari van Buuren

Wat maak je door als je weet dat je gaat sterven? Een reconstructie aan de hand van het dagboek van Yvonne Groen, die in 2006 overleed aan kanker.

Naar het boek

Agenda

16-07-2024 - 07-10-2024

Start oktober: Gespreksgroep voor nabestaanden zonder kinderen

Lees meer
18-07-2024

Wandelen na Verlies - Haarlemmermeer Nieuw Vennep

Lees meer
Naar de agenda
Bloemen-na-partnerverlies