..maar toen
wilde ik zijn
kast opruimen...

Boeken over verlies en rouw

Rouwe kost
Dat we op enig moment geconfronteerd worden met de dood is onafwendbaar. Ook op jonge leeftijd. De vraag is: hoe goed ben je voorbereid? Hoe kan je het verschil maken voor iemand die rouwt? En: hoe ga je door met leven nadat je iemand bent verloren?

Activiteitenboek voor verlies en rouw
Als je iemand hebt verloren ontstaat er een gemis. Soms wil je daar niet over praten omdat dit voor jou erg moeilijk is. Dan is erover schrijven en tekenen iets wat je kan helpen. Dit boekje is er daarom speciaal voor jou. 

Je bent niet alleen - Isa Hoes en Merlijn Kamerling
Een liefdevol boek van Isa Hoes en Merlijn Kamerling over omgaan met het verlies van een dierbare.

Ik weet niet wat ik zeggen moet - Rob Bruntink en Mariska Overman
Een gids voor praktische tips voor ongemakkelijke en ingewikkelde gesprekken over rouw en verlies.

Ik rouw van je - Claire van 't Veen 
Het boek Ik rouw van je is een liefdevol boek over verlies en rouw. Met oefeningen en kleine stapjes word je meegenomen op de reis van rouw en herdenken. Een houvast en lichtpunt in de rauwe tijd van rouw na een overlijden.

De sterren hebben geen thuis - Moon Nelen-Oomkens
Er staat geen tijd voor rouwen, en niet iedereen zal begrijpen hoe belangrijk rouwen is. Het taboe na het overlijden van een dierbare moet vooral snel voorbij zijn, en “het pluk de dag gevoel” neemt alle ruimte weg om je verhaal te delen.

Vingerafdruk van verdriet - Manu Keirse
Nieuwe editie van Manu Keirses klassieker over rouwverwerking; Vingerafdruk van verdriet is een van de grootste klassiekers uit het Nederlandse taalgebied op het vlak van rouwen en troost.

Het is oké om je niet oké te voelen - Megan Devine
Het eerste wat je moet weten als je een groot verlies hebt geleden: er is niks mis met rouw. 'Rouw is domweg liefde in zijn pijnlijkste vorm,' volgens rouwcoach Megan Devine. 'Het is een natuurlijke en gezonde reactie op verlies.' Maar waarom beschouwt onze samenleving rouw dan als een ziekte die je zo snel mogelijk moet genezen?

Survivalgids voor weduwen - Marrit van Exel
Rouwen en leven bestaan naast elkaar. Het stappenplan in dit boek leert je hoe je dat kunt aanpakken. Je hoeft niet eerst 'uitgerouwd' te zijn voor je de draad van je leven weer kunt oppakken. Rouw blijft. Herinneringen aan je geliefde gaan nooit weg. Maar je kunt rouw wel integreren in je leven, terwijl je ruimte maakt om verder te gaan.

De vijf talen van troost - Huub Buijssen
Omgaan met verdriet: we zijn er niet goed in en misschien zijn we het ook nooit geweest. We willen problemen graag oplossen. Daarom is het ook zo moeilijk om iemand te steunen bij iets wat niet op te lossen valt, zoals het verlies van een dierbare.

Als je woorden zoekt - Riet Fiddelaers-Jaspers
Bij het overlijden van mensen die ons dierbaar zijn, zoeken we vaak naar woorden om weer te geven wat we voelen. Woorden die recht doen aan wie de persoon was. Riet Fiddelaers-Jaspers stelde een handzaam boek met teksten samen. Teksten van bekende dichters maar ook van nabestaanden die zelf hun gevoelens in woorden hebben uitgedrukt.

Broertje dood - Jelte Krijnsen
Jelte heeft een broer. Eentje. Tot hij ontdekt dat er ooit nóg één was, Peter. Maar over dit jongste broertje, dat maar enkele uren heeft geleefd, praat niemand. Pas als hij volwassen is en in Griekenland reizen begeleidt, realiseert Jelte zich ineens echt wat de korte aanwezigheid van zijn babybroertje al die jaren heeft gedaan met het hele gezin: het gemis, de stilte, de trauma’s, de verstoorde relaties. 

Met mijn ziel onder de arm - Riet Fiddelaers-Jaspers
In dit boek wordt duidelijk hoe onlosmakelijk liefde en rouw met elkaar verweven zijn. Wie liefheeft, neemt het risico van verlies erbij. Want zonder rouw gaat het niet.

Het boek Sander - Lucas Slager
In verbinding buiten leven en dood. Het verlies van een kind is het ergste wat een ouder kan overkomen. Het wordt ervaren als iets dat niet zo hoort te zijn. Het gesprek erover is lastig en soms zelfs taboe. Toch overkomt het velen en net zo talrijk zijn manieren om met een dergelijk groot verlies om te gaan. Het helpt daarbij om van elkaar te leren, zo dacht Lucas Slager, na het onverwachts overlijden van zijn 32-jarige zoon. Sander overleed vroeg in de nacht, alleen.

Sigur - voor even en altijd - Rimke van der Geest
Dit is het aangrijpende verhaal over een jongetje dat zestien dagen oud werd, en over de mensen die negen maanden op hem gewacht hadden. Even droevig als liefdevol, markeert Sigurs korte aanwezigheid op aarde de levens van zijn ouders en andere familieleden. Hij was er even, en toch is hij er altijd.

Omarmen - Esther van Gelderen
Een ontroerend en prachtig geïllustreerd boekje met gedichten over afscheid nemen, loslaten, het grote gemis en diep verlangen elkaar ooit, waar of wanneer dan ook, weer te zien, te spreken of te omarmen.

Ontworteld... Rouwverwerking bij ongehuwden - Anja de Jong
Anja de Jong start een zoektocht naar het antwoord op de vraag of rouw voor een ongehuwde heftiger is dan bij een ander. Als dit zo is, hoe komt dit dan? Kan de ongehuwde er zelf iets aan doen? Wat doet het met je als het ouderlijk huis wegvalt? Wat betekent familie in zo’n geval? Hoe belangrijk zijn vrienden? 

Woorden van afscheid bij het sterven en de dood - Hans Stolp
Woorden van afscheid bij het sterven of de dood van Hans Stolp biedt hulp bij het vinden van de juiste woorden.

In het licht van sterven - Ineke Koedam
Ineke Koedam laat in In het licht van sterven zien dat levenseinde-ervaringen heel troostrijk en geruststellend zijn.

Feestdagen En Rouw - Anja j. van Veelen
Verdriet kent geen kalender en is er het hele jaar door. Ook tijdens feestdagen. Het zijn momenten die oproepen tot herinnering, en daarom zien veel nabestaanden juist tegen deze dagen op. Hoe kun je ermee omgaan?

Kijken in de ziel - De achterblijvers - Coen Verbraak
Iedereen krijgt in zijn leven te maken met rouw. Maar wat is rouw precies? Hoe rauw kan rouw zijn? Hoe leef je verder na het verlies van een partner, een kind of een andere dierbare?

Troostgedachten -  Martin Gijzemijter
Troostgedachten is een bundel vol prachtige korte gedichten. De troostrijke, inspirerende gedichten gaan over verlies, rouw en liefde en zijn bedoeld om steun en kracht te bieden.

Als feest en verdriet elkaar raken - Marinus van den Berg
Een ingrijpend verlies zet je leven op losse schroeven, en dus ook je tijd voor ontspanning en de feestdagen. Hoe kun je ze op een nieuwe manier beleven?

Stil Verdriet - Manu Keirse
Een boek en cd met hartverwarmende teksten die troost en hoop bieden als je een dierbare verliest. 

Met mijn ziel onder mijn arm - Riet Fiddelaers-Jaspers

Tussen welkom heten en afscheid nemen

Herbergen van verlies - Riet Fiddelaers-Jaspers en Sabine Noten
Thuiskomen in het land van rouw   

Stapeltjesverdriet ebook - Sabine Noten 
Een onderzoek naar de invloed van verlies op zeer jonge leeftijd.

Verder zonder jou –  Daan Westerink
Jongeren over de dood van iemand die ze lief is

Helpen bij verlies en verdriet - Manu Keirse
Een gids voor het gezin en de hulpverlener

Vingerafdruk van verdriet - Manu Keirse
Een boek voor mensen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega's van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven.

Ze zeggen dat het overgaat - Johan Maes & Evamaria Jansen
Het boek dat helpt om te gaan met rouw en verdriet.

Feestdagen en rouw –   Anja J. van Veelen
Verdriet kent geen kalender en is er het hele jaar door. 

Alles lijkt zoals het was - Frits Spits
Autobiografische verhalen van radiomaker en televisiepresentator Frits Spits, die een ode brengen aan het leven en de liefde.

Een zee van glas -  Geerteke van Lierop
In de zomer van 2016 kwam de geliefde van Geerteke van Lierop niet thuis. Hij bleek verdronken. Wat als het lot zo onverhoeds toeslaat...

Voorbij, voorbij - Clairy Polak
Steeds meer mensen komen eens in hun leven in aanraking met dementie of alzheimer, vaak met verwoestende gevolgen. Een bijzondere roman over afscheid nemen, vol compassie geschreven, die de lezer diep zal raken.

Als de man verliest - Tim Overdiek & Wim van Lent
Wim van Lent en Tim Overdiek zijn gespecialiseerd in de behandeling van rouw bij mannen. Zij schreven een boek vol waardevolle lessen en inzichten, gebaseerd op hun rijke ervaring met mannen die door tegenslag zijn geveld. 

Tranen van Liefde - Tim Overdiek
Dagboek van een weduwnaar

Je mag me altijd bellen - Karin Kuiper
1001 dagen van rouw

Wat kan ik voor je doen?  - Karin Kuiper
Steun bieden bij rouw

Gisteren was alles nog goed - Petra van Rij
Het aangrijpende verhaal van de weduwe van zeezeiler Hans Horrevoets

De passie van leven, liefde en dood - Ari van Buuren
Wat maak je door als je weet dat je gaat sterven? Een reconstructie aan de hand van het dagboek van Yvonne Groen, die in 2006 overleed aan kanker.

Agenda

04-12-2023

Lotgenotenochtend - Haarlemmermeer

Lees meer
07-12-2023

Wandelen na Verlies

Lees meer
Naar de agenda
Bloemen-na-partnerverlies